Yaşam

Teraryum Bitkileri Nelerdir?

Teraryum, son yıllarda oldukça aşina olduğumuz bir kelimedir. Doğanın minimalist olarak evlerimizde yaşaması teraryum sayesinde olmuştur. Teraryum ise en basit tanımı ile yosun, çakıl taşı, canlı ya da cansız bitkileri toprak üzerine yerleştirerek küçük fanuslar içerisinde sunulması olarak tarif edilebilir. Teraryum için cansız bitkiler kullanılmış olsa da onu meydana getiren ana tema canlı bitkilerin kullanılıyor olmasıdır. Fakat teraryum yaparken her türlü bitkinin kullanılması imkânsızdır. Çünkü bir fanus içerisinde solmadan yaşayabilecek nitelikleri olan birkaç bitki vardır. Teraryum hazırlarken bu bitkilerin kullanılması daha mantıklı ve yerinde bir tercih olacaktır. Bu bitkilere örnek verilecek olursa kapalı bir teraryum isteyenlere eğrelti otu, hedera sarmaşığı, fitonya ve peperomia türleri sayılabilir. Acık teraryum fanusu için uygun olan bitkiler ise Havai bitkileri, kaktüsler ve sukulentlerdir. Kapalı olan fanuslar için Salaginella yosunu ve Norveç yosunu kullanılmaktadır.

teraryum bitkileri nelerdir

Teraryum bitkilerinin özellikleri nedir?

Teraryum bitkileri, normal koşullarda yaşamayacakları için belli başlı bir takım özelliklere sahip olmaları gerekmektedir. İlk olarak bu bitkiler yavaş büyün bitkiler arasından seçilmelidir. Cüce bitkiler teraryum için oldukça idealdir. Bunun nedeni ise yeni ortamının oldukça dar ve küçük olmasıdır. Dar olan bu fanuslar hızlı büyüyen bitkiler için hiç uygun değildir. Bu bitkilerin diğer bir özelliği ise direkt olarak güneş ışını görmeye ihtiyacı olmayan bitkilerdir. Teraryumda kullanılan bitkiler için aşırı nemli ortamlar ideal değildir. Çünkü bu bitkiler aşırı nemden hoşlanmazlar.

Teraryum biteklerinin bakımı

Teraryum için kullanılan bitkilerin bazıları nemli ortamlarda bulunmayı sevmediği için kapalı teraryum kullanmak bu bitkilerin çürümemesi için daha sağlıklı olacaktır. Teraryum içinde bulunan canlı bitkiler gerekli özen gösterilmediği zaman doğal olarak solarlar. Bu nedenden dolayı teraryum içindeki bitkilerin bakımını yaparken onları düzenli olarak sulamanız gerekmektedir. Bu sulama işlemini yaparken suyu direkt olarak bitki köklerine dökmek yerine fısfıs yardımı ile sulamanız daha doğru olacaktır. Fazla sulamadan da doğan bir takım problemler vardır. Örneğin bitkiler fazla sulandıkları zaman çürüyebilirler. Sulamadan kaynaklanan çürüme varsa çürüyen kısımlar kesici bir alet yardımı ile bitkiden temizlenmelidir. Teraryum içindeki bitkilerin sağlıklı yaşaması için aydınlık ve temiz bir ortam yeterli olacaktır. Fazla güneş ışığına maruz kalması bitkiler için sağlıklı olmayacaktır.

Görüldüğü üzere teraryum bitkilerinin bakımı oldukça kolaydır. Yeteri kadar su vermek, aydınlık ve temiz bir ortamda bulundurmak teraryum bitkileri için uygun ortamı oluşturacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir