Sağlık

Kalp Hastalığı Hakkında Yaygın Olan 5 Efsane

Kalp hastalığının kadın, çocuk ayırmayan bir hastalık olduğunu ve bu konuda yanlış bilinen gerçekleri su yüzüne çıkarmanın vakti geldi. Sağlığınız bahis konusu değildir; gerçeği kurgudan ayırmak gerekiyor, bilinçli olursanız belki de bu sinsi düşmanı durdurabilirsiniz.

Efsane 1: “Kalp hastalığı yaşlılar içindir.”

Gerçek: Kalp hastalığı her yaştan kadınları etkiler. Genç kadınlar için, doğum kontrol hapları ve sigara kullanımı; kalp hastalığı risklerini % 20 oranında artırır. Ancak, tamamen sağlıklı bir yaşam tarzı kursanız bile, genetiğinizde yatan bir kalp rahatsızlığı ile doğmanız bir risk faktörü olabilir.

kalp hastalığı
kalp hastalığı

Efsane 2: “Kalp hastalığı erkekler için geçerlidir.

Gerçek: Kalp hastalığı kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür ve kombine kanser her türlü hastalıktan daha ölümcül bir katildir. Kalp hastalığı kadınlar için de ciddi bir tehdit…

Efsane 3: “Kalp hastalığı spor yapan kadınları etkilemez.”

Gerçek: Maraton çalışan bir sporcu olsanız bile, kalp hastalığı için risk tamamen ortadan kalkmaz. Kolesterol, dengesiz beslenme, alkol, sigara gibi faktörler diğer sağlıklı alışkanlıklarınızı dengeleyebilir. Özellikle ailenizde genetik kalp hastalığı zinciri varsa, kolesterol ve tansiyonunuzu 20 yaşlarınızda veya daha erken kontrol ettirmeye başlamanız önerilir.

kalp krizi
kalp krizi

Efsane 4: “Herhangi bir belirti yoksa risk yoktur.”

Gerçek: Aniden ölen kadınların % 64’ünde daha önce hiç koroner kalp hastalığı semptomu görülmemişti. Bu semptomlar erkekler ve kadınlar arasında büyük farklılıklar gösterdiğinden genellikle yanlış anlaşılıyor. Medya bize kalp krizinin göstergesinin aşırı göğüs ağrısı olduğuna inanmamızı şart koştu. Ancak, nefes darlığı, mide bulantısı, baş dönmesi, aşırı yorgunluk, ağrı vb semptomlar olduğunda da kalp hastalığı riskleri oluşabilir.

Efsane 5: “Kalp hastalığı genetik mirastır, çözümsüzdür.”

Gerçek: Kalp hastalığı ailesinde yaygın olan kadınlar elbette yüksek risk altında, ancak önemli ölçüde azaltmak için yapabileceğiniz çok şey var. Kalbinizin sağlıklı kalması için bir eylem planı oluşturabilirsiniz. Belirtileri önceden bilerek ve sağlıklı tercihler yaparak harekete geçmenize engel olan neden nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir